Waterbassin aanleggen

Al meer dan 60 jaar zijn wij gespecialiseerd in snelle, volledige en vakkundige aanleg en renovatie van regenwaterbassins voor kwekers, installateurs en akkerbouwers. Hieronder leest u hoe wij de aanleg van een regenwaterbassin uitvoeren.

#1 digitaal inmeten

De beschikbare oppervlakte voor het regenwaterbassin wordt digitaal ingemeten, de grondbalans - de verhouding tussen de hoeveelheid te ontgraven en te gebruiken grond - wordt opgemaakt.

#2 genereren 3d-model

Met een GPS roverset - een combinatie van een GPS-ontvanger en een veldboek - is de bestaande situatie ingemeten. Op basis van deze meetgegevens of een aangeleverde tekening wordt het 3D-model gemaakt.

#3 productie bassinfolie

Dankzij het 3D-model weten we vooraf de exacte hoeveelheden m2 folie en andere materialen. De benodigde materialen worden dan ook meteen besteld en geproduceerd en na het graven kan de folie er meteen in.

#4 DIMENSIONEREN LEIDINGWERK

In overleg met de opdrachtgever bepalen we de gewenste capaciteit van inkomende en uitgaande leidingen. De leidingen in de dijk worden hierop afgestemd en het complete plan wordt meegenomen in het ontwerp en de offerte.

#5 aanleg van de drainage

Drainage kan worden aangebracht voor grondwaterverlaging als dat nodig, dit zodat de bassinfolie niet gaat drijven. Daarnaast wordt er altijd een aparte ontluchtingsdrainage aangebracht om luchtbellen onder de folie te voorkomen.

#6 aanleg van het waterbassin

Het 3D-model wordt online gezet en naar de machines gestuurd, er is geen uitzetter meer nodig. De machinist kan dus meteen aan de slag en dat ook nog eens tot op de centimeter nauwkeurig.

#7 aanbrengen beschermvilt

Voordat de nieuwe folie erin gaat, vindt controle op scherpe delen plaats. Als er scherpe delen zoals schelpen of puin in het grondwerk zitten, dekken we het grondwerk af met een beschermvilt om te voorkomen dat de bassinfolie kapot gaat.

#8 aanbrengen bassinfolie

Nadat een kraan de rol folie in het bassin heeft gehesen, kan het uitrollen en intrekken beginnen. Hierbij zijn hulptroepen van de teler nodig. De folie wordt buitendijks in een sleuf met grond verankerd.

#9 aanbrengen leidingwerk

Vervolgens brengen medewerkers de doorvoermanchetten van de leidingen aan die door de folie heen komen. Dit om ze waterdicht af te sluiten. Daarna wordt het leidingwerk verder afgemonteerd.

#10 aanbrengen TALUDBEKLEDING

De taludbekleding gaat over de dijk van buiten (eveneens verankerd in de grondsleuf) naar binnen, waar de tegels in de tegelzoom gaan voor het strak houden van de bekleding. 

#11 ANTI-ALG AFDEKKING

Eventueel passen we een anti-alg afdekking toe, waarmee zonlicht is tegen te houden om algengroei tegen te gaan. Deze drijvende afdekking met drijvers aan de onderkant kan water doorlaten.

#12 AFWERKING BUITENTALUD

Als dat gewenst is werken we de buitenzijde van het waterbassin af met grond en wordt het talud ingezaaid of aangeplant.